Placki z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placki

  • cukinia

    90 dag
  • jajka

    4 sztuka
  • mąka pełnoziarnista

    5 łyżka
  • zioła prowansalskie

  • sól do smaku

  • pieprz

  • olej rzepakowy

Sos

  • ogórek

    2 sztuka
  • jogurt naturalny

    300 ml
  • czosnek ząbki

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię dokładnie myjemy, obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Dodajemy mąkę, jajka i zioła prowansalskie.

Doprawiamy szczyptą soli i pieprzem młotkowanym z kolendrą, dokładnie mieszamy.



Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o drobny oczkach. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt naturalny.

Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.



Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją odrobiną oleju rzepakowego.

Smażymy z obu stron na rumiano niewielkie placuszki.



Placuszki podajemy od razu po przygotowaniu z sosem jogurtowo- ogórkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.08.2014 22:16
fajny przepis, moje smaki
Alex_M 01.05.2014 11:57
lubię takie placuszki :)
2milutka 30.04.2014 23:01
wlaśnie dziś robiłam bardzo podobne
idealme 30.04.2014 22:33
nie mogę się doczekać kiedy znów zrobię ;)
pajbek 30.04.2014 21:55
Pyszne placuszki :-)
patryska76 30.04.2014 21:45
Wyśmienity przepis ;)
Ania84 30.04.2014 21:42
apetycznie się prezentują

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat