placki z cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • mąka

    3 szkl
  • woda

    300 ml
  • smalec

    25 g
  • gruba sól

    do smaku
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczypior i cebulę grubo posiekać. Mąkę przesiać do miski dodając sól i proszek do pieczenia, widelcem wymieszać suche składniki, powoli wlewać wrzątek i łyżkę smalcu. Mieszać w jednym kierunku 3 min. Ciasto wymieszać z zimną wodą, wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką, wyrabiać rękami 2 min. Przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić na 30 min. Z ciasta zrobić długi wałek, pokrajać na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę, rozpłaszczyć w placek, posypać solą, posiekaną cebulą i szczypiorkiem, zwinąć w rulon, zaczynając od jednego końca uformować kulkę, rozpłaszczyć lub: Ciasto wyłożyć na stolnicę posmarowaną olejem i posypaną mąką, rozwałkować placek grubości jednego palca. Posypać solą i cebulą oraz szczypiorkiem. Zwinąć w rulon, zaczynając od jednego rogu zwinąć ciasto w kształt ślimaka, potem posypać mąką, lekko rozwałkować ku górze, obrócić o 45° , lekko wałkować od środka, powtórzyć jeszcze 2 razy. Placek powinien być gruby. Pozostały smalec rozgrzać na gorącej patelni na średnim ogniu. Kłaść placki lub placek zmniejszyć płomień, smażyć na małym ogniu na złoty kolor około 2 min po każdej stronie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat