Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki „Sodziaki”

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Placki „Sodziaki”

Kroki postępowania

1
Składniki:

500 ml maślanki lub zsiadłego mleka
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder
dżem owocowy
Krok 1 - Placki „Sodziaki” foto
2
Maślankę miksujemy z jajkami, cukrem, solą i sodą. Wsiewamy stopniowo mąkę stale miksując. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby mące dać czas „rozkleić się”. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, powinno lekko rozpływać się po nałożeniu jego porcji na patelnię.
Krok 2 - Placki „Sodziaki” foto
3
Smażymy na rozgrzanym oleju średniej wielkości placuszki z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Placki „Sodziaki” foto
4
Podajemy bezpośrednio po usmażeniu posypane cukrem pudrem i dodatkiem kleksów dżemu owocowego.
Krok 4 - Placki „Sodziaki” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 20.01.2015 16:01
mniam pycha
Ola1young 20.10.2014 15:29
smaczne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak