Placki na sodzie

Placki na sodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier

    1-2 łyżki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placki na sodzie

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki na sodzie foto
Przygotowanie takich placków jest bardzo proste. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników.
Krok 2 - Placki na sodzie foto
Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek, nie za cienki.
Krok 3 - Placki na sodzie foto
Nożem odkrawamy kromki i grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną.
Krok 4 - Placki na sodzie foto
Na patelnie wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.
sammakko
Zamiast śmietany możemy użyć kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Placki będą wtedy mniej kruche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Mniam 20.03.2015 11:42
A u mnie robiła je babcia, chyba właśnie takie. Muszę skorzystać z przepisu, bo nie raz mówiłam o tych plackach, ale nikt przepisu nie miał.
sammakko 20.03.2015 09:06
To również smak mojego dzieciństwa. Mama często je robiła przeważnie wtedy, kiedy została resztka chleba a nikomu nie chciało się iść do sklepu. ;)
anemon 20.03.2015 06:52
Te placki to smak mojego dzieciństwa, moja mama je często robiła na niedzielne śniadanie. One są przepyszne, więc i teraz czasami robi je dla nas, zwłaszcza jak wszyscy się zjadą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat