Placki na sodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 gram
  • śmietana 18 proc

    300 ml
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier

    1-2 łyżki
  • sól

    1/3 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placki na sodzie foto
Przygotowanie takich placków jest bardzo proste. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy w niej małe wgłębienie, do którego wsypujemy cukier, sól, dodajemy jajko, żółtko oraz śmietanę. Sodę rozpuszczamy w łyżeczce ciepłej wody. Dodajemy do pozostałych składników.
Krok 2 - Placki na sodzie foto
Zagniatamy ciasto, powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypujemy je mąką. Formujemy wałek, nie za cienki.
Krok 3 - Placki na sodzie foto
Nożem odkrawamy kromki i grubości około 2 cm. Każdą rozgniatamy palcami aby miała owalny kształt i nie była za gruba. Placki podczas smażenia rosną.
Krok 4 - Placki na sodzie foto
Na patelnie wlewamy olej lub smalec na wysokość 1 cm. Średnio rozgrzewamy aby placki nie były surowe w środku. Smażymy na złoty kolor. Musimy uważać aby ich nie przypalić, tłuszcz coraz bardziej będzie się nagrzewał a placki smażyły szybciej. Podajemy ostudzone z wybranymi dodatkami.
sammakko
Zamiast śmietany możemy użyć kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Placki będą wtedy mniej kruche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 20.03.2015 11:42
A u mnie robiła je babcia, chyba właśnie takie. Muszę skorzystać z przepisu, bo nie raz mówiłam o tych plackach, ale nikt przepisu nie miał.
sammakko 20.03.2015 09:06
To również smak mojego dzieciństwa. Mama często je robiła przeważnie wtedy, kiedy została resztka chleba a nikomu nie chciało się iść do sklepu. ;)
anemon 20.03.2015 06:52
Te placki to smak mojego dzieciństwa, moja mama je często robiła na niedzielne śniadanie. One są przepyszne, więc i teraz czasami robi je dla nas, zwłaszcza jak wszyscy się zjadą.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat