Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

placki
żółtek 4 szt
mąki 75 g
marchwi 2 szt
sól
pieprz
dip
kwaśnej śmietany 50 g
startego chrzanu 2 łyżeczki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
koperku posiekanego 2 łyżki
DODATKOWO:
oliwy 2 łyżki
jogurt naturalny 75 g
jogurt naturalny 150 g
ryż 400 (niełuskany)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Ryż gotować w 1 L posolonej wody do miękkości (ok. 25 minut). Żółtka wymieszać z jogurtem i mąką. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami, wymieszać z ryżem i masą jajeczną. Przyprawić solą i pieprzem.
Przygotować dip: wymieszać jogurt, kwaśną śmietanę i chrzan. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koperek. Odstawić na 30 minut.
Na dwóch patelniach rozpuścić po 1 łyżce oliwy, wyłożyć po połowie masę ryżową i wyrównać powierzchnię. Smażyć z obu stron po 10 minut na słabym ogniu (odwracając przy pomocy talerza). Gotowe placki przekroić na pół, rozłożyć na podgrzane talerze i podawać z dipem chrzanowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak