placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    40 dkg
  • żółtka

    4 szt
  • jogurt naturalny

    75 gram
  • mąka

    75 gram
  • marchewki

    2 szt
  • sól

  • pieprz

  • dip

  • jogurt naturalny

    150 gram
  • śmietana kwaśna

    50 gram
  • chrzan tarty

    2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz biały Prymat

  • oliwa

  • koperek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy 1 l osolonej wody do miękkości.Żółtka mieszamy z jogurtem i mąką,marchewki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami mieszamy z ryżem i masą jajeczną,przyprawiamy do smaku.Jogurt mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem,przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy koperek mieszamy i odstawiamy na 30 min.Na dwóch patelniach rozpuszczamy po 1 łyżce oliwy ,wykładamy po połowie masę ryżową ugładzamy.Smażymy z obu stron po 10 min na małym ogniu.Gotowe placki kroimy na pół i polewamy dipem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Patrycja33

06.08.2011 15:14
bardzo ciekawe placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat