Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dkg
żółtko jajek 4 szt
jogurt naturalny 75 gram
mąka 75 gram
marchewki 2 szt
sól
pieprz
dip
jogurt naturalny 150 gram
śmietana kwaśna 50 gram
chrzan tarty 2 łyżeczki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa
koperek 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Ryż gotujemy 1 l osolonej wody do miękkości.Żółtka mieszamy z jogurtem i mąką,marchewki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami mieszamy z ryżem i masą jajeczną,przyprawiamy do smaku.Jogurt mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem,przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy koperek mieszamy i odstawiamy na 30 min.Na dwóch patelniach rozpuszczamy po 1 łyżce oliwy ,wykładamy po połowie masę ryżową ugładzamy.Smażymy z obu stron po 10 min na małym ogniu.Gotowe placki kroimy na pół i polewamy dipem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.08.2011 15:14
bardzo ciekawe placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak