Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
40 dkg
żółtko jajek
4 szt
jogurt naturalny
75 gram
mąka
75 gram
marchewki
2 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
dip
jogurt naturalny
150 gram
śmietana kwaśna
50 gram
chrzan tarty
2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
oliwa
koperek
2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: placki marchwiowo-ryżowe z dipem chrzanowym

Ryż gotujemy 1 l osolonej wody do miękkości.Żółtka mieszamy z jogurtem i mąką,marchewki obieramy i ścieramy na tarce z małymi oczkami mieszamy z ryżem i masą jajeczną,przyprawiamy do smaku.Jogurt mieszamy z kwaśną śmietaną i chrzanem,przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy koperek mieszamy i odstawiamy na 30 min.Na dwóch patelniach rozpuszczamy po 1 łyżce oliwy ,wykładamy po połowie masę ryżową ugładzamy.Smażymy z obu stron po 10 min na małym ogniu.Gotowe placki kroimy na pół i polewamy dipem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 06.08.2011 15:14
bardzo ciekawe placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak