placki marchewkowe z bakaliami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    200 gram
  • bakalie

    3/4 szklanki
  • jajo

    1 M
  • mąka pszenna

    2 czybate łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypania (opcja)
  • kefir

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajo, mąkę uniwersalną, cukier, maślankę, sól, proszek połączyć mikserem na ciasto i odstawić na 30 minut.
Marchew obrać i zetrzeć w robocie lub na tarce.
Bakalie: płatki kokosowe, rodzynki, owoce kandyzowane, orzechy laskowe i włoskie dodać do marchwi, wymieszać z ciastem.
Smażyć z obu stron na złoty kolor tak jak placki ziemniaczane czy inne.
Po usmażeniu układać na kuchenne ręczniki papierowe. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Gotowe, smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 28.12.2013 11:21
bardzo ciekawy pomysł, wart wypróbowania
Wafelek2601 17.10.2013 09:52
Smaczniutkie placuszki z pysznej marchewki
olkaaa 15.10.2013 08:57
ciekawa propozycja
anemon 13.10.2013 16:07
Bardzo słonecznie wyglądają te placki i bardzo apetycznie.
IwonaDD 12.10.2013 18:52
wyglądają wspaniale!
ONY_za_kare 12.10.2013 14:45
wspaniałe placuszki :)
iziona 11.10.2013 20:16
Robiłam z cukinii, ziemniaków, ale takich nie, a wygladają pysznie :)
Alex_M 11.10.2013 13:00
uwielbiam placuszki z marchewki :)
fotoviderek 11.10.2013 11:23
Super pomysł :)
Krystyna32 11.10.2013 08:45
pychotka !!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat