Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki mandaryńskie.

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
olej sezamowy 2 łyżki
sól
woda 250 (wrząca)

Przepis i sposób przygotowania na: Placki mandaryńskie.

Kroki postępowania

1
Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć.
Krok 1 - Placki mandaryńskie. foto
2
Do przesianej mąki wlewać powoli wodę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min.
Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków.
Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary.
Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm.
Krok 2 - Placki mandaryńskie. foto
3
Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć placki ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć ,aż powstaną brunatne plamki.
Po usmażeniu natychmiast przykryć .
Krok 3 - Placki mandaryńskie. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 03.11.2013 21:30
I te placki mandaryńskie są do prezentowanej kaczki po pekińsku.Fajne.
Gabi44 03.11.2013 19:29
Tak ,takie proste placki można wykorzystać na wiele sposobów ,np zamiast kupowanych tortilli.
Sylwia26 03.11.2013 13:10
fajny przepis :)
joanna__s 03.11.2013 12:33
Najzwyklejsze placki, ale niezastąpiony dodatek.
patryska76 03.11.2013 11:40
Z pewnością bardzo smaczne ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak