Placki lotaryńskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i utrzeć na tarce z dużymi otworami. Jajka ubić na pianę ze śmietaną i przyprawami, dodać do ziemniaków, dobrze wymieszać. Smażyć duże placki na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z bukietem surówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pajecznik 02.02.2012 19:58
jeszcze nie jadłam takich placków. Chętnie spróbuję. Co podajesz do takich placków? Czy są podstawą dania?
Motorek 08.11.2011 12:23
smaczne
Iwona51 05.09.2011 10:44
smaczne
agata1722 03.09.2010 11:21
rewelacja pulchniutkie muszą być
RenataZ-et 02.09.2010 10:40
Mniam, placuszki z ziemniaków są przepyszne!!!
Margo1 02.09.2010 09:30
Takich z pianą i śmietaną nie jadłam
gusia1000 02.09.2010 00:06
Lubię placki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat