Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32

odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 sztuk
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • marchew

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • wędzonka

    200 g
  • mięso pieczone

    200 g
  • jajka

    2 sztuki
  • buraczki wiórki

  • szczypiorek

  • tymianek

  • rozmaryn

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
Przygotowujemy składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
Marchewki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w ukośne plastry i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Całość przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem. Dodajemy sól i smażymy, aż składniki zmiękną.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
Mięso pieczone kroimy w grubszą kostkę i również przekładamy na patelnię. Całość jeszcze chwilę smażymy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i ostrożnie wbijamy jajka (żółtko powinno pozostać całe). Jajka posypujemy solą oraz pieprzem, a na koniec posiekanym szczypiorkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
Danie podajemy bezpośrednio na patelni, na wierzchu układając jajka sadzone. Ozdabiamy buraczkami oraz resztą świeżego szczypiorku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat