Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32

4.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 6 sztuk
masło klarowane 2 łyżki
marchew 5 sztuk
cebula 1 sztuka
wędzonka 200 g
mięso pieczone 200 g
jajko 2 sztuki
buraczki wiórki
szczypiorek
tymianek
rozmaryn
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
2
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem klarowanym.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
3
Marchewki kroimy wzdłuż na pół, a następnie w ukośne plastry i dodajemy do ziemniaków. Na koniec dodajemy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Całość przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem. Dodajemy sól i smażymy, aż składniki zmiękną.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
4
Mięso pieczone kroimy w grubszą kostkę i również przekładamy na patelnię. Całość jeszcze chwilę smażymy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i ostrożnie wbijamy jajka (żółtko powinno pozostać całe). Jajka posypujemy solą oraz pieprzem, a na koniec posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto
5
Danie podajemy bezpośrednio na patelni, na wierzchu układając jajka sadzone. Ozdabiamy buraczkami oraz resztą świeżego szczypiorku.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Polana sposób na nadmiar w lodówce, odc. 32 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak