Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
jajko 4 sztuki
cukier 200 g
mąka pszenna 300 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 13 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ze śliwkami

Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Ubijamy pianę z białek, w trakcie ubijania dodajemy cukier, a potem żółtka. Masę delikatnie mieszamy z mąką (przesianą z proszkiem do pieczenia). Na końcu dodajemy roztopione i wystudzone masło dalej delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, osuszamy i usuwamy pestki. Połówki owoców układamy ciasno skórkami do dołu (w trakcie pieczenia i tak odległości między śliwkami się zwiększą). Wkładamy do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 150 (sto pięćdziesiąt) stopni na środkowym poziomie z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 28.10.2012 17:35
dobre
V_kuchareczka 28.10.2012 14:53
Rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak