Przepis i sposób przygotowania na: Placek z różą
Jedną wykładamy na blaszkę, drugą odstawiamy na moment na bok, a trzecią część schładzamy.
Na ciasto kruche dajemy marmoladę wieloowocową różaną. Na nią rozkładamy drugą część ciasta kruchego.
Jeśli ktoś jest w posiadaniu róży we własnym ogrodzie, można samemu latem zrobić sobie różę do ciast (płatki róży miksujemy w malakserze z dodatkiem cukru i niewielkiej ilości kwasku cytrynowego, przekładamy do słoika, zakręcamy i wynosimy do spiżarki). Ja właśnie takiej używam gdy piekę ten placek. Taką róże mieszam z marmoladą z jabłek, również domowej roboty.
Takie nadzienie jest o wiele bardziej aromatyczne niż z marmoladą kupną.
CIASTO ORZECHOWE:
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Na koniec mieszamy całość z orzechami.
Masę orzechową wykładamy na ciasto kruche i ścieramy na nie schłodzoną trzecią część ciasta. Całość wkładamy do piekarnika na 50 min ( 180˚C).