Przepis i sposób przygotowania na: placek z owocami i kruszonką
Owoce dowolne np jabłka czy śliwki (u mnie są śliwki) umyć, przekroić wyjąć pestki lub gniazda nasienne. Jabłka należy skropić sokiem z cytryny.
Rozgrzać piekarnik na 180 stopni.
Ciasto: 100g masła utrzeć z 100g ksylitolu i cukrem waniliowym mikserem. Dodawać po 1 jajku cały czas ucierając. Dodać skórkę z cytryny i mleko.
Mąkę razową (chlebową) i resztę pszennej wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
Suche składniki stopniowo dodawać do mokrych. Połączyć w ciasto.
Forma okrągła średnica 28 cm lub kwadratowa 24x24 cm. Formę natłuścić, wyłożyć ciastem, na ciasto ułożyć owoce a na owoce kruszonkę.
Piec 50 minut.
Po wystygnięciu kroić. Smacznego.