placek z morelami i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    30 dag
  • cukier puder

    30 dag
  • mąka

    30 dag
  • jajko

    5 szt
  • cukier kryształ

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kokos

    10 dag
  • kisiel

    1 szt
  • morele

    10 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kruszonka:5 dag mąki wyrabiamy z kokosem, 10 dag cukru pudru i 10 dag masła.

Ciasto:20 dag masła( można dodać mało i margarynę), ucieramy z 20 dag cukru pudru i dodajemy stopniowo 3 żółtka i 2 całe jajka. Całość miksujemy na dużych obrotach i dodajemy 25 dag mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę.
Morele kroimy w ćwiartki i układamy na ciasto.

Pianka: 3 białka ubijamy i dodajemy cukier kryształ oraz kisiel np brzoskwiniowy. Ubijamy aż składniki się rozpuszczą.
Piankę nakładamy na owoce i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temp ok170 C 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 08.10.2015 10:50
fajny placek
Wiesława1 05.03.2012 20:16
super
goofy9 11.10.2011 23:28
mam podobny przepis, tylko zamiast moreli dodaje się jabłka
mikrusiak 21.08.2011 14:38
wygląda naprawdę przepysznieee !!! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat