Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z kiszoną kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
mąka pszenna 2 szkl
śmietana 18 proc 50 dag
jajko 5 szt
boczek wędzony 10 dag
cebula 2 szt
jabłko 1 szt
masło 2 łyżki
drożdże 2 dag
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z kiszoną kapustą

Przesiać mąkę do miski, zrobić zagłębienie, skruszyć drożdże. wlac pół szklanki ciepłej wody, wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać utarty tłuszcz, sól, 2 jajka, wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie dobrze odstawać od miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Pokroić boczek w kostkę i wysmażyć. Cebule pokroić , usmażyć na boczku. Jabłka pokroić w plasterki. Wymieszać kapustę, boczek, cebulę, jabłka i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem.
Jeszcze raz zagnieść ciasto, rozwałkować. Przenieść na nasmarowaną tłuszczem blachę, rozłożyć nadzienie, rozmącić jajka z 1/4 śmietany, doprawić sola i pieprzem. Polać placek. Piec 30 minut w temp 200stC.
Udekorować śmietaną i papryką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak