Placek z jabłkami i gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • jajko

    6 sztuk
  • cukier puder

    1 szklanka
  • mąka

    70 dag
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • margaryna

    1 kostka
  • DODATKOWO:

  • jabłka

    4 sztuki
  • gruszki

    5 sztuk
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, margarynę. Połączyć ze sobą cukier wanilinowy, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki wyrobić na ciasto. Ciasto podzielić na proporcję 2/3 i 1/3. Większą porcję wyrobić na wysmarowaną masłem brytfannę. Następnie jabłka i gruszki obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć. Następnie wyłożyć na ciasto na brytfannie. Później z 1/3 ciasta odrywać kawałki i robić z nich ruloniki. Wykładać na ciasto. Piec 45 minut w 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Juleczka20 14.12.2011 10:25
pycha
Agnieszka_B 21.11.2011 19:49
Ciasto pyszne i łatwe w wykonaniu:)
Emilia22 21.11.2011 12:41
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat