Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z gulaszem węgierskim

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe z łopatki 40 dag
pieczarki 20 dag
ketchup łagodny 1 słoik
koncentrat pomidorowy 1 słoik
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
zupka pomidorowa 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
olej do smażenia
ziemniaki 10 szt.
jajko 2 szt.
mąka pszenna 1,5 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
cebula biała 1 szt.
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
papryka 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z gulaszem węgierskim

Mięso z łopatki obkroic z błon i pokroić na kawałki, smazyć na oleju, podlać trochę wodą i dusić pod przykryciem. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski, a pieczarki w talarki i smażyć na oleju, podlac wodą. Kiedy mięso zmięknie, odlać sok i samo mięso dodać do papryki i pieczarek, dusić wszystko pod przykryciem. Kiedy papryka i pieczarki zmiękną dodac ketchup i przecier pomidorowy, zrobić zaklepkę z maki i zupki pomidorowej, dodać paprykę i kucharka. Wymieszać.

Ziemniaki opłukać, obrać i utrzeć na trce na najmniejszych oczkach. Dodać jaja, mąkę i kucharka oraz sodę i wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść ciasto i rozsmarować na całej patelni o grubości 0,5cm. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Usmazony placek nałozyć na talerz, na niego, na połowę strony nałozyć gulaszu węgierskiego i placek złozyć na pół.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 04.01.2014 10:42
nabralem ochote na placuszki
marcia7 20.08.2013 18:26
rewelacyjny obiad
iwi 20.08.2013 17:19
Pyszny placek
AnielskaSlodycz 20.08.2013 15:11
chętnie zrobię taki gulasz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak