Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek wiewiórka

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier ¾ szklanki
olej 2⁄3 szklanki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
jabłka 5 sztuk
orzechy włoskie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek wiewiórka

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ubić na jednolitą masę. Następnie stopniowi dodawać żółtka, olej, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem.
Jabłka obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a orzechy drobno pokroić. Dodać je do ciasta i wymieszać. Całość wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180C przez około 40-50 minut. Ciasto sprawdzić patyczkiem. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 01.01.2013 03:10
fajna nazwa
Piotr-21 31.12.2012 19:37
smaczne
kokoszka
kokoszka 31.12.2012 19:37
dobre
Barbara/zuza22_85 31.12.2012 19:30
pyszny
Zdzisław 31.12.2012 19:12
smaczny
jolanta19 31.12.2012 18:32
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak