Placek warstwowiec.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt.
  • cukier

    2 i 1/2 szklanki
  • oliwa

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szkl.
  • mąka wrocławska

    1 i 1/2 szkalnki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • oranżada

    1 szklanka
  • kisiel wiśniowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie oliwę, wodę lub orenżadę (pulchniejsze jest ciasto z orenżadą), mąki zmieszane z proszkiem. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel, razem mieszamy. Do drugiej kakao i też mieszamy. Trzecią częśc pozostawiamy białą. Wsztskie trzy części wlewamy na blachę na zmianę robiąc nieregularne wzory. Pieczemy przez 25 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Polecam. Placek po pokrojeniu wygląda jak zebra.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat