Placek warstwowiec.

Placek warstwowiec.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    5 szt.
  • cukier

    2 i 1/2 szklanki
  • oliwa

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    1 szkl.
  • mąka wrocławska

    1 i 1/2 szkalnki
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • oranżada

    1 szklanka
  • kisiel wiśniowy

    1 szt.
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placek warstwowiec.

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie oliwę, wodę lub orenżadę (pulchniejsze jest ciasto z orenżadą), mąki zmieszane z proszkiem. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy kisiel, razem mieszamy. Do drugiej kakao i też mieszamy. Trzecią częśc pozostawiamy białą. Wsztskie trzy części wlewamy na blachę na zmianę robiąc nieregularne wzory. Pieczemy przez 25 - 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.Polecam. Placek po pokrojeniu wygląda jak zebra.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat