Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek porowy z mięsnym farszem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

por (biała część) 3 szt
papryczka chili 1 szt (można dać mniej lub więcej)
cukier trzcinowy 1 łyżeczka
kumin 1 łyżeczka (mielony)
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
Kardamon mielony Prymat 1 szczypta
olej rzepakowy 5 łyżek
siemię lniane 1 łyżka (mielone)
mleko 3,2% 250 ml
ocet 10 % 1 łyżka
mąka 9 łyżek (pełne)
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Dodatkowo

mięso mielone wieprzowe 300 g
szczypiorek
pomidory krojone z puszki 1/2 szt
fasola biała z puszki 1 szt
przyprawa kebab- gyros Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek porowy z mięsnym farszem

Placki:

Pory kroimy w cienkie piórka.

Papryczkę drobno siekamy.

W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pory, papryczkę, cukier oraz przyprawy i dusimy na małym ogniu 20 min (od czasu do czasu mieszamy).

Do szklanki wsypujemy siemię i zalewamy trzema łyżkami gorącej wody.

W dużej misce mleko mieszamy z octem, dodajemy siemię lniane i łączymy z mąką, sodą, proszkiem i solą. Ciasto ma być gęste.

Do ciasta wrzucamy pory i mieszamy.

Na rozgrzaną patelnię ø26 cm ( z niewielką ilością tłuszczu ) wlewamy ciasto (gr 5 mm). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony.

Farsz:

Na gorącym tłuszczu podsmażamy mięso ( na sypko ), dodajemy przyprawę (chwilę podsmażamy, by mięso nabrało aromatu ), dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do odparowania nadmiaru płynu.

Fasolkę odsączamy z zalewy, dodajemy do mięsa ( już po redukcji ), dokładnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut.

Farsz nakładamy na placki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, składamy na pół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 08.03.2016 18:44
Bardzo smaczny
agaK. 08.03.2016 11:47
Fajne, takie polsko-meksykańskie:)
MałaMi89 08.03.2016 11:42
Świetny!!!
ilka01 08.03.2016 11:36
super przepis :)
tobi1989 08.03.2016 11:18
Ciekawe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak