Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kg -
cebula biała
1 szt -
mąka pszenna
100 g -
oliwa
3 łyżki -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku -
Przyprawa curry orientalna Prymat
2 łyżki -
śmietana 12%
1 opakowanie -
kiełbasa drobiowa
4 pęta -
fasola czerwona z puszki
1 opakowanie -
koncentrat pomidorowy
4 łyżki -
papryka pomarańczowa
1 szt -
koperek
1 szt -
Papryka słodka mielona Prymat
4 łyżki -
Papryka ostra mielona Prymat
4 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Placek po węgiersku z koperkiem
Gdy ziemniaki przestygną, ścieramy na tarce. Ja wybrałam najgrubsze oczka.
Cebulę drobno kroimy, połowę podsmażamy z masłem na patelni. Dodajemy do ziemniaków.
Solimy, pieprzymy wedle smaku. Dodajemy mąkę i posiekany koperek.
Formujemy niewielkie, grubsze placki i smażymy na oliwie ok 3 minuty po każdej stronie.
Na oddzielnej patelni smażymy na oliwie drugą połowę pokrojonej cebuli. Dodajemy przyprawy - paprykę ostrą i słodką oraz curry.
Kroimy w małą kostkę kiełbasę, dorzucamy na patelnię.
Dodajemy również fasolkę i pokrojoną paprykę.
Śmietanę łączymy z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami ciepłego sosu powstałego na patelni (śmietana wtedy się nie zważy) i dodajemy do całości.
Placki polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)
Komentarze (0)