Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z koperkiem
Gdy ziemniaki przestygną, ścieramy na tarce. Ja wybrałam najgrubsze oczka.
Cebulę drobno kroimy, połowę podsmażamy z masłem na patelni. Dodajemy do ziemniaków.
Solimy, pieprzymy wedle smaku. Dodajemy mąkę i posiekany koperek.
Formujemy niewielkie, grubsze placki i smażymy na oliwie ok 3 minuty po każdej stronie.
Na oddzielnej patelni smażymy na oliwie drugą połowę pokrojonej cebuli. Dodajemy przyprawy - paprykę ostrą i słodką oraz curry.
Kroimy w małą kostkę kiełbasę, dorzucamy na patelnię.
Dodajemy również fasolkę i pokrojoną paprykę.
Śmietanę łączymy z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami ciepłego sosu powstałego na patelni (śmietana wtedy się nie zważy) i dodajemy do całości.
Placki polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)