Placek po węgiersku z koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula biała

    1 szt
  • mąka pszenna

    100 g
  • oliwa

    3 łyżki
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    1 opakowanie
  • kiełbasa drobiowa

    4 pęta
  • fasola czerwona z puszki

    1 opakowanie
  • koncentrat pomidorowy

    4 łyżki
  • papryka pomarańczowa

    1 szt
  • koperek

    1 szt
  • Papryka słodka mielona Prymat

    4 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od umycia ziemniaków. Następnie gotujemy,aby trochę zmiękły, wody nie solimy.
Gdy ziemniaki przestygną, ścieramy na tarce. Ja wybrałam najgrubsze oczka.

Cebulę drobno kroimy, połowę podsmażamy z masłem na patelni. Dodajemy do ziemniaków.
Solimy, pieprzymy wedle smaku. Dodajemy mąkę i posiekany koperek.
Formujemy niewielkie, grubsze placki i smażymy na oliwie ok 3 minuty po każdej stronie.

Na oddzielnej patelni smażymy na oliwie drugą połowę pokrojonej cebuli. Dodajemy przyprawy - paprykę ostrą i słodką oraz curry.
Kroimy w małą kostkę kiełbasę, dorzucamy na patelnię.
Dodajemy również fasolkę i pokrojoną paprykę.

Śmietanę łączymy z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami ciepłego sosu powstałego na patelni (śmietana wtedy się nie zważy) i dodajemy do całości.

Placki polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat