Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku z koperkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula biała 1 szt
mąka pszenna 100 g
oliwa 3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżki
śmietana 12% 1 opakowanie
kiełbasa drobiowa 4 pęta
fasola czerwona z puszki 1 opakowanie
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
papryka pomarańczowa 1 szt
koperek 1 szt
Papryka słodka mielona Prymat 4 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z koperkiem

Zaczynamy od umycia ziemniaków. Następnie gotujemy,aby trochę zmiękły, wody nie solimy.
Gdy ziemniaki przestygną, ścieramy na tarce. Ja wybrałam najgrubsze oczka.

Cebulę drobno kroimy, połowę podsmażamy z masłem na patelni. Dodajemy do ziemniaków.
Solimy, pieprzymy wedle smaku. Dodajemy mąkę i posiekany koperek.
Formujemy niewielkie, grubsze placki i smażymy na oliwie ok 3 minuty po każdej stronie.

Na oddzielnej patelni smażymy na oliwie drugą połowę pokrojonej cebuli. Dodajemy przyprawy - paprykę ostrą i słodką oraz curry.
Kroimy w małą kostkę kiełbasę, dorzucamy na patelnię.
Dodajemy również fasolkę i pokrojoną paprykę.

Śmietanę łączymy z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami ciepłego sosu powstałego na patelni (śmietana wtedy się nie zważy) i dodajemy do całości.

Placki polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak