Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Placek po węgiersku z koperkiem

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
cebula biała
1 szt
mąka pszenna
100 g
oliwa
3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat
do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
śmietana 12%
1 opakowanie
kiełbasa drobiowa
4 pęta
fasola czerwona z puszki
1 opakowanie
koncentrat pomidorowy
4 łyżki
papryka pomarańczowa
1 szt
koperek
1 szt
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
4 łyżki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
4 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku z koperkiem

Zaczynamy od umycia ziemniaków. Następnie gotujemy,aby trochę zmiękły, wody nie solimy.
Gdy ziemniaki przestygną, ścieramy na tarce. Ja wybrałam najgrubsze oczka.

Cebulę drobno kroimy, połowę podsmażamy z masłem na patelni. Dodajemy do ziemniaków.
Solimy, pieprzymy wedle smaku. Dodajemy mąkę i posiekany koperek.
Formujemy niewielkie, grubsze placki i smażymy na oliwie ok 3 minuty po każdej stronie.

Na oddzielnej patelni smażymy na oliwie drugą połowę pokrojonej cebuli. Dodajemy przyprawy - paprykę ostrą i słodką oraz curry.
Kroimy w małą kostkę kiełbasę, dorzucamy na patelnię.
Dodajemy również fasolkę i pokrojoną paprykę.

Śmietanę łączymy z koncentratem pomidorowym i kilkoma łyżkami ciepłego sosu powstałego na patelni (śmietana wtedy się nie zważy) i dodajemy do całości.

Placki polewamy sosem i zjadamy ze smakiem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak