Combry jagnięce z kością w klasycznej marynacie podane z pieczonymi ziemniakami i winnymi cebulkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • combry jagnięce

    4 szt
  • oliwa

    150 ml
  • cebula biała

    4 szt
  • cebula czerwona

    4 szt
  • cebula biała

    4 szt
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • pieprz ziołowy XXL

  • ziemniaki młode

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jagnięcinę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zamarynować w przyprawie Grill - przyprawa pikantna i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo, gdy ostygną przekroić na pół, skropić oliwą z oliwek i posypać Przyprawą do ziemniaków Prymat.
Obrane cebule przekroić na pół i ułożyć na dużym kawałku folii aluminiowej posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek. Cebule przyprawić solą czosnkową, pieprzem ziołowym i tymiankiem. Całość skropić czerwonym winem. Folię złożyć tak, aby powstały torebki, całość ułożyć na rozgrzanym grillu. W tym samym czasie upiec na grillu wyjętą z marynaty jagnięcinę oraz ziemniaki.
Sos, który powstał w trakcie pieczenia cebulek, zlać do rondelka i chwilę gotować, aby część płynu odparowała.
Gorące i krwiste mięso pokroić wzdłuż kości na kawałki, podawać z chrupiącymi ziemniakami i wyjętymi z folii cebulkami. Przed podaniem mięso polać przygotowanym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mela25 10.06.2013 13:43
super przepis
Rafał10 05.07.2012 10:52
Dobrze przyrządzony comber jagnięcy jest naprawdę bardzo delikatnym i soczystym mięsem... W takim podaniu brzmi bardzo apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat