Placek po węgiersku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1/2 kg
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • jajka

    2 szt
  • filet z kurczaka

    1/2 kg
  • śmietana 18 proc

    1/2 szklanki
  • cebula biała

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placek:
Ziemniaki obierać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać 2 żółtka i 2 łyżki mąki a białka zmiksować oddzielnie i gotową pianę dodać do ziemniaków. Wszystko doprawić solą i pieprzem . Smażymy na oleju lub oliwie z dwóch stron.

Sos:
Fileta z kurczaka pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć do zrumienienia. Zalać wodą i gotować aż mięso będzie miękkie. Zaprawić mąką i śmietaną.

Nastepnie polewamy usmażony placek ziemniaczany sosem na jednej połowie placka, przykrywamy drugą polową placka. Całość polewamy śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
safcia 14.07.2012 14:43
juz dawno go nie robiłam. moja siostra robi małe placuszki i podaje z sosem
Ewelina38 23.04.2012 17:42
uwielbiam placki po węgiersku
Krystyna32 16.03.2012 10:15
pycha
ewaa 15.03.2012 21:02
Uwielbiam placek po węgiersku....pychaaa:)
Maniek2 22.02.2012 07:49
uwielbiam
artur7 25.01.2012 06:21
bardzo lubi?
iga2 17.12.2011 17:57
fajny przepis
pacpaw 08.12.2011 21:09
od czasu do czasu robię taki
Ania67 22.10.2011 08:42
mniam- od samego rana takie widoki
Dorota59 10.10.2011 17:49
ale mi narobiłaś smaka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat