Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Placek po francusku

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemmniaki
5 szt.
mąka pszenna
2 szkl.
jaja
3 szt.
cebula biała
1 szt.
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 łyżka
ser gorgonzola
200 gram
śmietanka 12-procentowa
400 ml
mąka pszenna
3 łyżki
woda
0,5 szklanki
filet z kurczaka
1 szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po francusku

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę, kucharka, pokrojoną w kostke cebulę, jaja i wymieszać ciasto. Smazyć duże placki na całą patelnię.
Wodę pogdrzać, gorgonzolę pokroic w kostkę, dodać do wody i rozpuścić. Wlać śmietankę. Z mąki i wody zrobić zaklepkę i dodać do sosu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, dodać do sosu.

Na połowę placka ziemniaczanego nałożyć sos z kurczakiem i placek złożyć na pół. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niczka 20.08.2023 20:49
2 szklanki mąki?! Nie za dużo?!
emeslive 09.09.2013 11:44
Czemu to ma być "placek po francusku"? Nawet ser tu jest Włoski...
Marta11 07.09.2013 20:30
ciekawy pomysl bardzo fajny
joanna30 07.09.2013 17:35
Ciekawy pomysł z tym plackiem, muszę kiedys wypróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak