Placek po francusku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemmniaki

    5 szt.
  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • jaja

    3 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżka
  • ser gorgonzola

    200 gram
  • śmietanka 12-procentowa

    400 ml
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • woda

    0,5 szklanki
  • filet z kurczaka

    1 szt.
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę, kucharka, pokrojoną w kostke cebulę, jaja i wymieszać ciasto. Smazyć duże placki na całą patelnię.
Wodę pogdrzać, gorgonzolę pokroic w kostkę, dodać do wody i rozpuścić. Wlać śmietankę. Z mąki i wody zrobić zaklepkę i dodać do sosu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, dodać do sosu.

Na połowę placka ziemniaczanego nałożyć sos z kurczakiem i placek złożyć na pół. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
emeslive 09.09.2013 11:44
Czemu to ma być "placek po francusku"? Nawet ser tu jest Włoski...
Marta11 07.09.2013 20:30
ciekawy pomysl bardzo fajny
joanna30 07.09.2013 17:35
Ciekawy pomysł z tym plackiem, muszę kiedys wypróbować ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat