Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po francusku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemmniaki 5 szt.
mąka pszenna 2 szkl.
jaja 3 szt.
cebula biała 1 szt.
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
ser gorgonzola 200 gram
śmietanka 12-procentowa 400 ml
mąka pszenna 3 łyżki
woda 0,5 szklanki
filet z kurczaka 1 szt.
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po francusku

Ziemniaki umyć, obrać i utrzeć na małych oczkach. Dodać mąkę, kucharka, pokrojoną w kostke cebulę, jaja i wymieszać ciasto. Smazyć duże placki na całą patelnię.
Wodę pogdrzać, gorgonzolę pokroic w kostkę, dodać do wody i rozpuścić. Wlać śmietankę. Z mąki i wody zrobić zaklepkę i dodać do sosu. Filet z kurczaka pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju, dodać do sosu.

Na połowę placka ziemniaczanego nałożyć sos z kurczakiem i placek złożyć na pół. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Niczka 20.08.2023 20:49
2 szklanki mąki?! Nie za dużo?!
emeslive 09.09.2013 11:44
Czemu to ma być "placek po francusku"? Nawet ser tu jest Włoski...
Marta11 07.09.2013 20:30
ciekawy pomysl bardzo fajny
joanna30 07.09.2013 17:35
Ciekawy pomysł z tym plackiem, muszę kiedys wypróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak