Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLACEK PO CYGAŃSKU

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MARYNATA

olej
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
czosnek ząbki 3
przyprawa do gyrosa
Przyprawa do mięs Prymat

GULASZ

łopatka wieprzowa 1 kg
marchewka 1 szt
cebula 3 szt
por (biała część) 10 cm
papryka czerwona 1
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
sól i pieprz
mąka pszenna 2 łyżki
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

PLACKI ZIEMNIACZANE

ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 3 łyżki
cebula 1 szt
czosnek ząbki 3 szt
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
sól i pieprz

Porada

- do marynaty użyłam także przyprawy grill pikantny - mięso może być z szynki lub schabu

Przepis i sposób przygotowania na: PLACEK PO CYGAŃSKU

Kroki postępowania

1
MARYNATA - mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w ok 1 cm kostkę. Włożyć do naczynia razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, pokrojonym czosnkiem. Obsypać przyprawami, zalać olejem. Wymieszać. Odstawić na 1 godz do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Krok 1 - PLACEK PO CYGAŃSKU foto
2
GULASZ - mięso przesmażyć na oleju. Pod koniec smażenia mięsa dać cebule pokrojoną w kostkę i pora pokrojonego w plasterki. Uzupełnić wodą, dusić do miękkości mięsa,w razie potrzeby podlewając wodą. Podlać ok. 200 ml wody (w zależności ile sosu chcemy mieć), dodać pokrojoną w plastry marchew, gotować aż zmieknie. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Wlać do gulaszu i zagotować.
Krok 2 - PLACEK PO CYGAŃSKU foto
3
PLACKI ZIEMNIACZANE - ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z czosnkiem i cebulą. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, smażyć duże placki.
Krok 3 - PLACEK PO CYGAŃSKU foto
4
Na talerzu położyć placek, nałożyć porcję gulaszu, złożyć placka na pół i z wierzchu polać gulaszem.
Krok 4 - PLACEK PO CYGAŃSKU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 18.05.2017 21:44
lubimy te placki
Wacław 12.05.2017 10:12
pyszna propozycja obiadowa :-)
w mojej kuchni 11.05.2017 14:59
moje smaki w tym jedzonku
mamaOLGI 11.05.2017 12:07
do marynaty i do doprawiania gulaszu możecie użyć Waszych ulubionych przypraw :-)
Aleksandra/Olcia 11.05.2017 10:52
smakowity placek
olkaaa 11.05.2017 10:18
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak