placek piaskowy z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    25 dkg
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 torebka
  • skórka otarta z cytryny

    1 łyżeczka
  • jajka

    6 szt
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • truskawki świeże

    1 kg
  • lukier

  • cukier puder

    1 szklanka
  • sok z cytryny

  • woda

    4 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i skórką z cytryny,nie przerywając ucierania dodajemy kolejno żółtka,a białka ubijamy na sztywną pianę i wkładamy ją do utartej masy,na wierzch wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto lekko ale dokładnie mieszamy.Płaską blachę wykładamy pergaminem,przekładamy ciasto i wyrównywamy powierzchnie na wierzch układamy umyte i obrane truskawki,lekko wciskając je do środka.Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 50 min.Przygotowujemy lukier,ucieramy cukier puder z dodatkiem soku cytrynowego i wrzątku.Zdobimy ciasto gdy ostygnie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 02.04.2012 14:54
llubie
iza15 16.10.2011 15:58
pyszny
iza15 16.10.2011 15:58
pyszny
Rybciia 28.08.2011 22:05
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat