Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek owocowy z waniliową pianką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka 4 1/2 szklanki
żółtko jajek 6 szt
margaryna 1 1/2 kostki
smalec 3 łyżki
kwaśna śmietana 5 łyżek
cukier puder 7 łyżek
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
owoce 1 kg
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe do formy

Składniki na piankę

budyń waniliowy 2 szt
białko 6 szt
cukier 12 dag
cukier waniliowy 1 szt
olej 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek owocowy z waniliową pianką

Wykonanie:
Margarynę posiekać z resztą składników, zgnieść kruche ciasto i przenieść w chłodne miejsce na ½ godziny. Następnie ciasto rozwałkować, przenieść na wałku ¾ ciasta na przygotowaną i podpiec w temperaturze 180 stopni na słomkowy kolor. Resztę ciasta zamrozić a w między czasie odsączyć z soku owoce i przygotować piankę. Z białek ubić pianę na sztywno z cukrami, wsypać budynie, wlać olej i lekko wymieszać. Na podpieczony placek wsypać owoce całkowicie odsączone, nałożyć pianę, posypać kruszonką z zamrożonego ciasta ( ciasto zetrzeć na tarce) i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 29.12.2014 16:09
takie ciasta lubię bardzo zjeść
pestka 29.12.2014 15:51
lubię ciasta owocowe
Justi2401 29.12.2014 15:14
Mniam, pięknie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak