Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kruchy ze śliwkami.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
cukier 150 gram
masło 150 gram
jaja 2 sztuki
śliwki węgierki 200-300 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kruchy ze śliwkami.

Na formę 23x23 cm. Miękkie masło utarłam mikserem do białości, dodałam mąkę. Jaja ubiłam z cukrem i dodałam do mąki z masłem. Ciasto ułożyłam na blasze i ułożyłam śliwki przekrojone na pół bez pestek. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekłam około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub waniliowym, jednak ja uważam że ciasto jest wystarczająco słodkie. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 18.06.2013 16:01
super smacznie wygląda
Agnieszka-87-25 02.06.2013 09:35
proste i dobre ciasto !
Granita 15.05.2013 08:46
zapachniało latem
David 22.04.2013 10:42
musi być bardzo smaczny
Klausia 10.04.2013 07:38
te śliwki wyglądają kapitalnie :)
Wafelek2601 01.04.2013 10:14
lubię ciasto z owocami
ben-ka 28.02.2013 09:27
deserek palce lizać:)
rjustysia 12.02.2013 11:44
Pyszne jest takie ciasto, bardzo domowe i zawsze smakuje świetnie.
mirosława4 20.12.2012 18:23
do kawki jak znalazł,przepyszne to ciasto :)
Ada-Gaba 19.12.2012 12:57
wygląda rewelacyjnie
IZABELA29 04.11.2012 08:04
śliwki miały krótki swój sezon ,ale od czasu do czasu warto troche kupić i zrobić z nimi ciasto..
anemon 30.10.2012 17:49
Bardzo Ci zazdroszczę tego ciasta, tak pozytywnie zazdroszczę, bo ja w tym roku mało wykorzystałam śliwki w swojej kuchni. Ciasto wygląda przepysznie.
RenataZ-et 29.10.2012 14:45
ależ wygląda apetycznie!
Bogusiaz 27.10.2012 21:29
lubię takie wypieki
Magula 27.10.2012 21:20
chętnie bym zjadła kawałeczek
manaika 27.10.2012 21:10
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak