Placek kokosowy przekładany hiszpanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na Hiszpana:

  • jaja

    6 szt
  • cukier

    12 łyżek
  • kakao

    2-3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • mąka krupczatka

    9 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na placek kokosowy:
5 białek
20 dkg kokosu
1/2 szkl. cukru
2 łyżki ziemniaczanki

Składniki na masę:
1/2 l. mleka
1/2 cukru waniliowego
1 łyżka ziemniaczanki
1 łyżka mąki
2/3 szkl. cukru
1 jajo
margaryna
1 galaretka czerwona

Najpierw pieczemy Hiszpana: Białka ubijamy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i krupczatkę i mieszamy to wszystko razem. Pieczemy placek w piekarniku.
Następnie robimy placek kokosowy: Białka ubijamy do piany dodajemy kokos, cukier i ziemniaczankę i wszystko razem mieszamy. Wylewamy masę na brytfankę i pieczemy placek w piekarniku.
Na koniec robimy masę:
Zagotować większą część mleka, mniejszą część wymieszać ze składnikami i wlać do gotującego się mleka. Roztrzepać mikserem margarynę. Na koniec wsypać galaretkę. Masa wtedy będzie miała ładny różowy kolor.
Placek hiszpan przedzielamy na pół. Smarujemy jedna połówkę masą na masę kładziemy placek kokosowy, następnie smarujemy go znów masą i na wierzch kładziemy placek hiszpan. Górę placka posypujemy grubo kokosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 26.03.2014 18:33
wygląda świetnie
agnieszka214 23.02.2013 12:55
ładnie wyglada
agnieszka214 23.02.2013 12:55
ładnie wyglada
Jodaj 01.10.2012 13:42
świetny :)
Dorota59 15.07.2012 13:25
świetne to ciasto
smile 14.05.2012 22:13
nie no swietniasty =)
gosia561 07.01.2012 22:27
mniam
gosia561 07.01.2012 22:27
mniam
Mariusz10 29.12.2011 19:32
ekstra
anoosia 29.12.2011 11:22
musi być świetny!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat