Przepis i sposób przygotowania na: Placek „Fale Wisłoka”
Kroki postępowania
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, wsypać mąki z proszkiem i na koniec dodać ubitą pianę z białek. Połowę ciasta wyłożyć na przygotowaną blachę, a do drugiej wsypać kakao i 2 łyżki mleka. Następnie wylać na jasne ciasto. Gruszki lub jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i powtykać do ciasta w formie.
Z ½ l mleka odlać ½ szklanki, w której rozmieszać mąkę i budyń, a resztę zagotować. Następnie wlać rozprowadzaną mąkę z budyniem i stale mieszając- zagotować. Wsypać cukry i na wolnym ogniu chwilę podgotować, odstawić i wystudzić. Utrzeć masło do białości, dodać wystudzony budyń, utrzeć na krem, który wyłożyć na wcześniej upieczone ciasto i polać przestudzoną polewą.
Sposób przygotowania polewy:
Wszystkie składniki polewy połączyć, zagotować i odstawić.