Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
1/2 kg -
drożdże
30 g -
masło
1/3 kostki -
mleko
1 szklanka -
jajko
3 szt -
cukier
5 łyżek -
sól do smaku
-
wiśniówka
1 łyzka -
wiśnie
1 szkl
Przepis i sposób przygotowania Placek drożdżowy z wiśniami
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło oraz wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu owoce.
Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka.
Komentarze (3)