Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 30 g
masło 1/3 kostki
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt
cukier 5 łyżek
sól do smaku
wiśniówka 1 łyzka
wiśnie 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z wiśniami

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło oraz wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu owoce.
Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 30.03.2013 19:45
takie ciasto do mleka,to ja bardzo lubię:)
agnieszka214 31.08.2012 15:04
pychota slinka mi cieknie
pacpaw 23.08.2012 21:56
ta wiśnióweczka w drożdżowcu to bardzo dobry pomysł - zapożyczam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak