Placek drożdżowy z wiśniami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1/2 kg
  • drożdże

    30 g
  • masło

    1/3 kostki
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • sól do smaku

  • wiśniówka

    1 łyzka
  • wiśnie

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło oraz wiśniówkę. Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę, układamy na wierzchu owoce.
Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 30.03.2013 19:45
takie ciasto do mleka,to ja bardzo lubię:)
agnieszka214 31.08.2012 15:04
pychota slinka mi cieknie
pacpaw 23.08.2012 21:56
ta wiśnióweczka w drożdżowcu to bardzo dobry pomysł - zapożyczam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat