Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z rabarbarem w kisielu

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 40 dag
drożdże 4 dag
mleko 3/4 szklanki
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy 1 szt.
jaja 2 szt.
sól
tłuszcz do formy

Składniki na masę

rabarbar 1 kg
cukier 10 dag
kisiel truskawkowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z rabarbarem w kisielu

Kroki postępowania

1
Wykonanie masy:
Rabarbar pokroić, podlać odrobiną wody i rozgotować na jednolitą masę. Wsypać cukier, wymieszać z kisielem i rozłożyć na cieście.
Krok 1 - Placek drożdżowy z rabarbarem w kisielu foto
2
Wykonanie ciasta:
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki, połową letniego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z resztą cukru, dodać rozczyn, mleko, mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Ciasto wyrobić dokładnie ręką i odstawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie rozłożyć na natłuszczonej blasze i odstawić na kilka minut.
Krok 2 - Placek drożdżowy z rabarbarem w kisielu foto
3
Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 3 - Placek drożdżowy z rabarbarem w kisielu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak