Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z porzeczkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
mleko 0,5 szk
olej 0,5 szk
cukier 1 szk
mąka 2 szk
drożdże 30 g
cukier waniliowy 1 op
czerwona porzeczka 1,5 szk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z porzeczkami

Drożdże zalać ciepłym mlekiem i wymieszać. Następnie dodać cukier, cukier waniliowy, jajka oraz olej i zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i nie mieszać z pozostałymi składnikami. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie całość zmiksować.
Formę do pieczenia ciasta natłuścić i obsypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do foremki. Na wierzchu ułożyć porzeczki.
Łyżkę masła rozpuścić, dodać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wszystko razem zagnieść i pokruszyć na cieście. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto ostudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 14.07.2014 12:44
ja bym zjadła bez mleka ;)
gosia1988 13.07.2014 14:50
drożdżowe mmm... moje ulubione :)
Jadwiga/Jaga85 13.07.2014 14:00
Musi być pyszny, jak wszystko co drożdżowe:)
alaaa 13.07.2014 13:56
zgadzam się z ben-ką z szklanką mleka jest pycha
ben-ka 13.07.2014 12:20
A do tego szklanka mleka....pychota!
as28 13.07.2014 12:11
fajny placek
IwonaDD 13.07.2014 12:06
pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak