Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z masą karpatkową

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 l
mąka 1 kg
żółtko jajek 5 sztuk
drożdże 50 g
cukier 1/2 szklanka
rodzynki
skórka pomarańczowa smażona
sól 1 łyżeczka
cukier waniliowy do smaku
tłuszcz 200 (roztopiony)
karp 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z masą karpatkową

Żółtka ubić z cukrem. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, zrobić rozczyn gęstości śmietany. Gdy podrośnie, połączyć z żółtkami i mąką. Dodać cukier waniliowy, sól. Dobrze wyrobić i na końcu dodać roztopiony tłuszcz. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Blaszkę posmarować tłuszczem, nałożyć ciasto do połowy blaszki. Zostawić do ponownego wyrośnięcia. Posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Piec w temp. 180-200 stopni ok. 40 min. Gdy wystygnie, kroimy na wpół, smarujemy jedną część masą karpatkową i nakrywamy drugą częścią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 05.07.2013 23:16
Chętnie przygotuję. Czasami ciasto drożdżowe wydawało mi się za suche, z kremem będzie zawsze pyszne :)
MONIKA62 31.01.2013 09:27
super
gusia1000 19.11.2012 15:11
Dobre połączenie 2 rodzajów ciasta-drożdżowe i kremu karpatkowego.
Ada-Gaba 19.11.2012 14:01
zapowiada się pysznie
miroslawa 19.11.2012 05:46
smaczne
halina17 18.11.2012 16:56
Dobry placek.
Marta1986 18.11.2012 16:34
super
sylwiusia055 18.11.2012 16:26
Pycha. Na pewno wypróbuje. :]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak