Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
cukier 8 łyżek
margaryna 13 dag
jaja 4
mleko 3,2% 1,5 szklanki
drożdże 5 dag
cukier wanilinowy

Kruszonka

margaryna 5 dag
cukier 3 łyżki
mąka pszenna 1/2 szklanki

Porada

Jeśli ciasto wytrwa kilka dni może się zrobić bardziej suche, wtedy warto przeciąć je i przełożyć ulubioną konfiturą albo wysmażonymi jabłkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z kruszonką

1. Rozkruszyć drożdże, zalać połową letniego mleka, wsypać łyżeczkę cukru i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę i wlać wyrośnięty rozczyn.
3. Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki i wyrabiać ciasto, dolewając resztę ciepłego mleka.
4. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od ręki, dodać roztopioną margarynę i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Pozostawić do wyrośnięcia.
5. Przygotować kruszonkę siekając wszystkie składniki na nią przeznaczone i schłodzić w lodówce.
6. Wyrośnięte ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą posypać kawałkami kruszonki. Odstawić na chwilę, aby jeszcze podrosło.
7. Piec około 60 minut w piekarniki rozgrzanym do 180 - 190 stopni. Po mniej więcej 40 minut pieczenia warto przykryć ciasto pergaminem, tak aby kruszonka za bardzo się nie spiekła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak