Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdzowy z jagodami i kruszonka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
drożdże 5 dkg
mleko 1 szklanki
cukier puder 1 szkl
masło 125 gram
sól 1 szczypta
smalec 1 łyżka
jagody 300 gram
mąka krupczatka 2/3 szklanki
masło 125 gram
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdzowy z jagodami i kruszonka

W kilku łyżkach ciepłego mleka rozprowadzić drożdże. Dodać łyżkę mąki, łyżkę cukru i odstawić zaczyn do wyrośnięcia. W tym czasie do miski przesiać mąkę, dodać sól, żółtka jaj, sól i smalec. Wlać wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i wszystko wyrobić do połączenia się składników. Dodać stopione, wystudzone masło i wyrabiać do uzyskania gładkiego, lśniącego ciasta (można dodać troszkę mąki). Odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do dobrze natłuszczonej formy ( u mnie nawinęła się kwadratowa 25x25 cm). Na ciasto wyłożyć jagody. Przed wyłożeniem posypałam ciasto lekko bułką tartą, żeby wchłaniała nadmiar soku. Z mąki, cukru i masła wyrobić palcami kruszonkę, którą posypać ciasto. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni i piec ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w otwartm piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariel78 15.10.2012 13:00
smaki dzieciństwa pycha
Elżbieta17 11.10.2012 09:10
smakowicie wygląda:)
Katarzyna47 08.10.2012 21:22
Ładnie wygląda pewno i wspaniale smakuje.
Zdzisław 08.10.2012 21:19
bardzo smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak