Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z jabłkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 3 szkl
drożdże świeże 3 dag
mleko 3,2% 1 szkl
cukier 1/2 szkl
jajko 3 szt
sól 1 szczypta
margaryna 13 dag
cukier waniliowy 1 łyżeczka
jabłka 50 dag
cynamon 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z jabłkami

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, rozpuszczoną przestudzoną margarynę, jajka i zaczyn z mleka letniego i drożdży., wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć je na natłuszczona blachę. Posmarować jajkiem
Obłożyć jabłkami obranymi ze skórki i pokrajanymi na cząstki.
Posypać cynamonem. Odstawić na 20 minut jeszcze do wyrośnięcia i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.09.2015 16:53
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak