Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg
margaryna 3/4 kostki
drożdże 10 dag
cukier 1 szkl
mleko 1,5 szkl
cukier waniliowy 1 szt
jaja 5 szt
sól 1 szczypta
owoce do smaku
kruszonka
margaryna 1/4 kostki
mąka pszenna 1/2 szkl
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy

Kroki postępowania

1
Z drożdży, trochę letniego mleka i odrobiny mąki zrobić rozczyn i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Placek drożdżowy foto
2
Mąkę wsypać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, następnie jaja, cukier, cukier waniliowy oraz resztę mleka. Wszystko zarobić i dodać na koniec rozpuszczoną margarynę. Wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Placek drożdżowy foto
3
Wyrośnięte ciasto ułożyć w formie. Przygotować kruszonkę z podanych składników zagniatając je razem. Na cieście ułożyć owoce posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Placek drożdżowy foto
4
Wyrośnięte ciasto piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez ok 45 minut
Krok 4 - Placek drożdżowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 20.02.2013 22:10
bardzo fajny placek
Miki 18.02.2013 13:40
fajny
babajaga1969 18.02.2013 13:37
pyszne drożdżowe, muszę upiec, bo dawno nie piekłam drożdżowego ciasta :)
Goya 18.02.2013 13:30
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak