Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek budyniowo - kokosowy

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 0,5 szklanki
masło 0,5 kostki
jajko 2 szt.
cukier waniliowy 20 g

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

budyń waniliowy 2 opakowania
mleko 3 szklanki
masło 0,5 kostki
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 szt.
wiórki kokosowe 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek budyniowo - kokosowy

Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, gdyż ciasto jest niezwykle smakowite i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom :) Poniżej przedstawiam oryginalny przepis na placek, znaleziony w domowym archiwum kulinarnym.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.

KROK 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a budynie waniliowe rozprowadzamy w 1 szklance mleka, które dodajemy do ciepłego, ponownie zagotowujemy i studzimy.

KROK 3. 0,5 kostki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.

KROK 4. Ciasto rozprowadzamy na blaszce (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wylewamy na nie ostudzony budyń, na którym rozprowadzamy mieszaninę z wiórkami kokosowymi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 50 minut.

Życzę smacznego! :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kitanax 28.03.2020 12:51
Przepyszne :)
w mojej kuchni 02.09.2016 20:54
Zabieram przepis
Katarzyna47 14.11.2015 22:14
Ciasto jest doskonałe. Dodałam 125g masła nie wiem czy tak miało być ale w 1947 kostka masła miała chyba 250g. Dziękuję za przepis.
foczka-ks 28.10.2015 20:55
smakowite ciacho
aniagdz 28.10.2015 08:09
kokos i budyń! obłędnie :)
wyattearp 27.10.2015 13:28
poproszę kawałeczek
Futka 27.10.2015 08:36
To też świetny pomysł i wizaualnie byłoby ciekawie :D
Katarzyna47 26.10.2015 17:26
Ciekawe - trzeba wypróbować. Ciekawe jaki będzie efekt gdy zamiast budyniu waniliowego dać budyń czekoladowy?
Monika-twin 26.10.2015 14:57
ALE FAJNY PLACEK.
bietka 26.10.2015 14:04
smaczne ciacho : )
Ola1984 26.10.2015 12:03
Wygląda bardzo apetycznie :)
mysza75 26.10.2015 11:57
jakie pyszne ciacho do kawy nic tylko zajadać
dollce 26.10.2015 11:32
pyszności ;)
Mama niejadka 26.10.2015 10:58
Pyszny placek
mileneczka5 26.10.2015 10:56
proste ciasto i przepysznie wyglada:)
Aleksandra/Olcia 26.10.2015 10:41
wygląda przepysznie !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak