Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek borówkowo-brzoskwiniowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 280 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
masło 70 g
cukier 340 g
jaja 3
ekstrakt waniliowy 3/4 łyżeczki
jogurt grecki 210 g
brzoskwinie 3
borówki 250 g
cukier trzcinowy 1,5 łyżeczki

Porada

Ciasto świetnie smakuje podane z kulką lodów waniliowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek borówkowo-brzoskwiniowy

1) Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła.

2) Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy.

3) Masło, cukier i jaja miksujemy aż do uzyskania puszystej i jasnej masy (ok. 2-3 minuty). Następnie dodajemy ekstrakt i jogurt grecki. Miksujemy przez następną minutę do uzyskania kremowej masy.

4) Nadal miksując, dodajemy do masy wcześniej przesianą mąkę.

5) Ciasto przelewamy do tortownicy a na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem trzcinowym.

6) Ciasto pieczemy około godziny; aż się zezłoci.

7) Po upieczeniu, tortownicę wyjmujemy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia. Po około godzinie ciasto można wyjąć z tortownicy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 29.07.2016 19:05
lubię takie wypieki z owocami
IKrakowianka 27.07.2016 10:47
smakowity placek
wwwiolka 26.07.2016 22:51
Bardzo fajny przepis.
noninka77 26.07.2016 18:48
Pysznie wygląda :)
Renataj 26.07.2016 18:27
Apetyczne ciasto:)
Mama niejadka 26.07.2016 18:22
Pyszne ciasto
ben-ka 26.07.2016 16:46
Bardzo apetyczny placek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak