Placek bananowo - orkiszowy z figami

Placek bananowo - orkiszowy z figami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na pyszny i prosty w przygotowaniu placek bananowy na mące orkiszowej ze świeżymi figami. To delikatne i puszyste ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i rodzynek stanowi pożywny, dodający dobrej energii deser. Placek nie zawiera białego cukru.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • banan

    4 sztuki
  • mąka orkiszowa

    280 gramów
  • erytrytol

    150 gramów
  • wiórki kokosowe

    5 łyżek
  • masło

    80 gramów
  • jajko

    3 sztuki
  • orzechy włoskie

    50 gramów
  • rodzynki

    50 gramów
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • figi

    5 sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placek bananowo - orkiszowy z figami

  • placek bananowo - orkiszowy z figami
  • ciasto z bakaliami
  • placek bez białego cukru
  • prosty do przygotowania

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich roztopione masło. Mąkę orkiszową jasną (typ 700) mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, wiórkami kokosowymi, cynamonem i szczyptą soli.

Jajka ubijamy z erytrytolem za pomocą miksera, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Kolejno dodajemy banany z masłem i mieszamy ciasto łyżką lub szpatułką. Na koniec do ciasta dodajemy rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy.

KROK 2. Figi myjemy, osuszamy, odkrajamy ogonki i dzielimy każdy owoc na pół. Okrągłą blaszkę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Na wierzchu układamy przekrojone na pół figi.

KROK 3. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka).

Futka
Do ciasta możemy dodać także inne ulubione bakalie, orzechy i ziarna.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat