Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z placków ziemniaczanych
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką).
Dodać jajko i łyżkę mąki pszennej.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
Następnie na patelni rozgrzać solidną ilość oleju i za pomocą łyżki stołowej wykładać spore porcje ciasta.
(Wielkość placka powinna być około 3-4 razy większa od tradycyjnej.)
Placki smażyć z obu stron na rumiano.
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki oraz cienkie plasterki boczku.
Gorące placki posypać startym serem (aby się rozpuścił) i kolejno ułożyć pieczarki oraz bekon.
Placki polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i poukładać na nich pokrojone pomidorki.
Spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Sos kremowo-serowy.
Do rondelka wlać śmietanę i wymieszać ze startym (na drobnych oczkach tarki) serem.
Mieszając - całość podgrzać do połączenia się składników.
Gotowy sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.