Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z ciasta francuskiego

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
pieczarki 40 dag
cebula 1 szt
grzyby suszone 1-2 dag
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
ketchup 3-4 łyżki
przyprawy 2 łyżeczki ( przyprawa do pizzy)
ser żółty 10 dag ( wędzony)
salami 15 plasterków
oliwki nadziewane papryką 4-5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
sos sojowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Grzyby suszone namoczyć a następnie ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać.

Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych otworach pieczarki, dodać posiekane grzyby i smażyć do odparowania płynu.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 1 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
2
Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usunąć papier, ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 2 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
3
Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję grzybów.
Krok 3 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
4
Na wierzchu ułożyć wędzony ser, salami i oliwki. Blaszkę z pizzerinami włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.
Krok 4 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak