Pizzerinki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • pieczarki

    40 dag
  • cebula

    1 szt
  • grzyby suszone

    1-2 dag
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • ketchup

    3-4 łyżki
  • przyprawy

    2 łyżeczki ( przyprawa do pizzy)
  • ser żółty

    10 dag ( wędzony)
  • salami

    15 plasterków
  • oliwki nadziewane papryką

    4-5 szt
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • sos sojowy

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
Grzyby suszone namoczyć a następnie ugotować, wyjąć z wywaru, drobno posiekać.

Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych otworach pieczarki, dodać posiekane grzyby i smażyć do odparowania płynu.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Krok 2 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie usunąć papier, ciasto pokroić na 12 kwadratów, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Ciasto posmarować ketchupem, posypać przyprawą do pizzy, brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Krok 3 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
Na każdy kawałek ciasta ułożyć porcję grzybów.
Krok 4 - Pizzerinki z ciasta francuskiego  foto
Na wierzchu ułożyć wędzony ser, salami i oliwki. Blaszkę z pizzerinami włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 15-17 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat