Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki imprezowe

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże 3 dag
cukier 1 łyżka
woda ciepła 1/2 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki

Sos pomidorowy

mąka pszenna 300 dag
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
woda 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
oregano
Bazylia suszona Prymat

Dodatki - przykład

ser żółty
papryka czerwona
pieczarki
wędlina
boczek
ser mozarella
pomidorki koktajlowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki imprezowe

Rozczyn:
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

Ciasto:
do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól oraz rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy oraz wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie klejące, dodajemy odrobinę mąki.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy dosyć cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka (szklanką).

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy pizzerinki.

Pizzerinki smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ulubione dodatki pokrojone w kostkę, posypujemy startym żółtym serem.

Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 21.02.2017 18:00
też często robię,pycha
agaK. 21.02.2017 17:24
Super są:)
Agnieszka-87-25 21.02.2017 15:17
super pyszne
dodi 21.02.2017 14:51
jak apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak