Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki imprezowe
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie, dodać cukier i mąkę. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto:
do miski wsypać mąkę, dodać oliwę, wodę i sól oraz rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy oraz wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto będzie klejące, dodajemy odrobinę mąki.
Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczka i zostawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki i wałkujemy dosyć cienko. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy małe kółka (szklanką).
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy pizzerinki.
Pizzerinki smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy ulubione dodatki pokrojone w kostkę, posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.