Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem Zewy
Drożdże wymieszać z cukrem aż będą płynne.
Wlać wodę, dodać sól i wsypać mąkę i lekko przemieszać składniki.
Dodać olej i rękoma wyrobić ciasto.
Oprószyć lekko mąką i zakryć miskę z ciastem aż ciasto wyrośnie.
Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić je i rozłożyć na blasze z wyposażenia kuchenki wysmarowanej olejem.
SOS :
Składniki sosu wymieszać i odstawić na około 10 minut aby smaki się przegryzły.
Ilość przypraw zależy od tego jak intensywny smak lubimy.
OBŁOŻENIE :
Ciasto na blasze posmarować sosem.
Następnie posypać szpinakiem, mieszanką i pokrojonym w sporą kostkę kurczakiem.
Na koniec posypać startym żółtym serem i oprószyć przyprawą pomidory z czosnkiem i bazylią.
Piekarnik nastawić na 190 stopni i gdy lampka kontrolna zgaśnie wstawić blachę do niego i piec pizzę około 25 minut.
Podawać na gorąco posypaną kiełkami.