Pizza z tuńczykiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasta

  • mąka pszenna

    półtorej szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • woda ciepła

    150 ml
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    pół łyżeczki
  • oliwa

    4 łyżki

Dodatkowo

  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    według uznania
  • Bazylia suszona Prymat

    według uznania
  • oregano

    według uznania
  • ser żółty

    10 dag
  • mąka pszenna

    do posypania stolnicy
  • masło

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże i cukier.Następnie wlać do mąki,wymieszać widelcem ( nie zagniatać ) .Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie do ciasta dodać sól i oliwę ,zagnieść gładkie ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Tuńczyka dokładnie odsączyć na sicie z zalewy.
5.Ciasto wałkować na placek o średnicy około 23-25 cm .Wyłożyć do foremki posmarowanej masłem,rozsmarować na cieście tuńczyka i oprószyć suszonymi ziołami według uznania.
6.Następnie pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,przed końcem pieczenia pizzę posypać serem i zapiec aż ser się rozpuści.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 31.03.2017 21:08
Dziękuję:)
gusia1000 15.04.2015 22:24
Dobra taka.
Babeczka35 07.02.2015 21:00
Zapraszam:)
AgaS10 07.02.2015 20:04
poproszę kawałek:)
w mojej kuchni 07.02.2015 19:37
pyszne jedzonko
halina17 07.02.2015 19:15
Dobra pizza.
gosia561 07.02.2015 19:15
fajny ser
Ania67 07.02.2015 18:17
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat