Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką, pieczarkami i papryką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
drożdże 30 g
oliwa 4 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
szynka 6 plasterków
pieczarki 2 garści
cebula 1 szt
mozzarella 1 kulka
passata 1/2 szklanki
oregano do smaku
olej do smażenia 2 łyżki
woda 1 (ciepła)
mąka żytnia 200 pełnoziarnista
papryka czerwona 1/3 szt
ser gouda 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką, pieczarkami i papryką

Ciasto (wychodzi na 2 pizze - ja zawsze robię 2 różne): z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - do godziny. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i wszystko podsmażamy na oleju. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na pół i z każdej części formujemy koła. Wykładamy je na blasze z papierem do pieczenia. Spody smarujemy doprawionym sosem, posypujemy serem żółtym, równo posypujemy pieczarkami i układamy plastry mozzarelli. Na to szynka (ja swoją kroję na mniejsze kawałki), pokrojona w kosteczkę papryka i oregano Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220/230*C na drugiej od dołu półce ok. 10 - 15 min aż się zarumieni od spodu. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie czosnkowy i tabasco. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 11.11.2013 21:23
rewelacja!!
Adam/ZUB3R 01.05.2013 13:17
moje ulubione jedzenie
Poison1988 26.11.2012 18:19
jak dla mnie chyba nie ma nic lepszego... może i kalorie ale jakie pyszne :D
Renata22 26.11.2012 17:31
jaka ładna! ;)
Justyna28 26.11.2012 12:56
ekstra
Isia 26.11.2012 12:28
Super!!
Miki 26.11.2012 12:04
super
Joanna108
Joanna108 26.11.2012 11:37
Mniam!!! Smakowicie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak