Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką i pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
mąka pełnoziarnista 100 g
sól pół łyżeczki
olej 4 łyżki
drożdże 20 g
przecier pomidorowy 2 łyżki
pieczarki 3 szt
szynka 2-3 plasterki
ser żółty 15-20 dag
woda 2/3 (ciepła)
oregano 1 łyżeczka
ketchup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką i pieczarkami

Mąki przesiać na stolnicę, dodać sól, oregano i olej. Drożdże pokruszyć i rozrobić w wodzie. Następnie dodać do mąki. Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Pieczarki pokroić w plasterki, ser zetrzeć, szynkę pokroić na kawałeczki Blaszkę wysmarować masłem i wylepić ciastem. Ketchup wymieszać z przecierem i posmarować ciasto. Na to wyłożyć starty ser, szynkę i pieczarki.
Piec 45 min w temp. 180 st.
Z tej porcji składników wychodzą dwie pizze okrągłe o średnicy 24 cm lub jedna duża prostokątna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak