Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z oliwkami i mozzarellą
Robimy ciasto do pizzy. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier, zawiesinę posypujemy na wierzchu odrobiną mąki i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej sól, olej oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy ciasto na pizzę ugniatając tak długo aż uzyskamy jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Blaszkę w której będziemy piec pizzę smarujemy tłuszczem i rozkładamy równomiernie ciasto na pizzę. Na cieście rozsmarowujemy sos i układamy kolejno pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę, pokrojoną w krążki cebulę, porozrywany na kawałki ser mozzarella i przekrojone na pół oliwki. Pizzę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 180 st. C ok. 25 min. SMACZNEGO!