Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z oliwkami
400 gram mąki wsypujemy do naczynia (miska, garnek, jak kto woli), posypujemy szczyptą soli i polewamy 2 łyżkami oliwy. Drożdże rozpuszczamy w 125 ml wody, ciepłej (pół szklanki), z dodatkiem łyżeczki cukru. Dokładnie mieszamy i czekamy chwilę aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodajemy je do mąki i reszty składników. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić swobodnie od paluszków. Tak zrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut pod przykryciem (można zakryć ściereczką z materiału aby powietrze miało dostęp. Po tych 30 minutach wykładamy ciasto na wcześniej posmarowaną tłuszczem blachę.
Farsz:
Oliwki kroimy w na pół lub okrawamy z pestek i kładziemy na ciasto, następnie kroimy ser żółty lub trzemy jak kto woli i kładziemy na oliwki. Posypujemy wszystko solą i pieprzem dla lepszego smaku.
Tak przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i wypiekamy przez 15 do 20 minut. Gotowe.